Er mit drikkevand rent?

Dette spørgsmål er der flere og flere danskere som spørger om, og desværre må vi konstatere, at nej det er det ikke.

I de senere år er der fundet flere pesticider, legionella og andre bakterier, sprøjtegifte med flere, i vores, ellers så rene brugs- og drikkevand.

Og til trods for, at mange vandforsyninger og kommuner er gået ind i kampen for rent drikkevand i fremtiden, vil der i perioden, til dette er indfriet, fortsat findes både bakterier og pesticider. Derudover er der ingen tidshorisont for hvornår denne kamp er vundet.

Rent drikkevand
Rent glas vand

4 måder at gøre vand rent og sikkert at drikke

Siden oldtiden har mennesker altid behøvet elsket rent vand. Dengang kunne man hurtigt få det rene vand fra naturlige vandområder. Men som tiden gik, blev de fleste vandhuller forurenede.

Heldigvis er der gennem tiden, skabt og opfundet metoder til at rense det forurenede vand. I dag kan man heldigvis, via teknologi, levere rent og sikkert brugs- og drikkevand.

Men da det viser sig, at i takt med at industrien behøver det til fx afgrøder, anvendes forskellige sprøjtemidler- og gifte (også kaldet pesticider), vil disse sive ned i jorden, og til sidst ende i grundvandet. Så nu er det “rene” vand endnu engang forurenet, og til trods for forskellige miljøkrav, lovgivninger og restriktioner, er vandet i vores vandhaner – ikke rent.

Drikkevand vs. ikke-drikkevand

Vand som er sikkert at drikke, kaldes postevand. Normalt har postevand som er kørt igennem det offentlige renseanlæg en kvalitet som er sikker at drikke – men der findes alligevel en lang række bakterier og urenheder som ikke fanges i denne rensning.

Desuden kommer vandet jo ind til vandhanen, gennem en masse rør og installationer, som alle kan indeholde forskellige gifte og bakterier. Du skal derfor, formentligt, rense vandet yderligere for at være helt sikker på, at det vand din familie indtager faktisk er rent.

Dreng vasker hænder

1. Rensning af vandet med Omvendt Osmose

Omvendt osmose er en yderst effektiv metode til at gøre vandet helt rent og sikkert. I omvendt osmose bevæger vandet sig (under tryk) gennem en semipermeabel membran og fjerner dermed eventuelle urenheder.

Osmose er en naturlig proces, hvor en opløsning med lave koncentrationsniveauer (f.eks. postevand) bevæger sig mod en opløsning med høj koncentration (beskidt vand).

Men hvis du udsætter det beskidte vand for eksternt tryk, vil du tvinge det beskidte vand gennem en semipermeabel membran og dermed bliver vandet renset for giftstoffer og urenheder. Dette er omvendt osmose. Læs mere om metoden her.

Mange virksomheder bruger denne vandrensnings metode, herunder rensningsanlæg og militære enheder. Du kan også installere et mindre RO-anlæg i dit hjem, og dermed nyde rent vand fra dine rør.

2. Brug et vandfilter

Filtrering er en af ​​måderne til at rense vand derhjemme. Det kræver ikke meget, at filtrere sit vand og der findes utroligt mange forskellige måder at gøre det på.

Du kan få mange udgaver af et vandfilter – til enten fx hele huset, lokalt i én vandhane, vandkander til køleskabet eller brusere med indbygget filter. Men de mest populære modeller er de mere faste installationer som renser alt vandet som kommer ind i ejendommen. Med denne model er du også sikker på, at alt vand, uanset hvor i ejendommen, er renset.

Et vand rensefilter består oftest af aktivt kul som vandet passerer. Urenhederne “klæber” sig til det aktive kulfilter som derfor leverer rent vand i sidste ende.

Aktivt kul kan udvinde op til 81 forbindelser fra vand. Det kan også udtage 12 former for herbicider og minimum 14 herbicider. Du kan også bruge kulstoffet til at fjerne ubehagelige lugte fra kommunalt postevand.

3. Kog dit vand

En af de naturlige måder at rense vand på derhjemme, er at koge det.

Lad vandet koge op over 70°c i 60 sekunder, så er du sikker på, at have ødelagt, fjernet og dræbt enhver form for mikroorganismer.
Hæld det herefter det kogte vand over i en ren beholder og læg et låg på (for at undgå snavs og giftstoffer).

Bemærk: Før du drikker, skal du bevæge vandet i beholderen fra side til side for at forbedre smagen af ​​vandet. Du kan også ændre smagen ved at hælde vandet i en helt ny og anden beholder.

4. Destilleret vand

Denne metode involverer at samle vanddråberne fra fordampet damp. Dette er også den bedste måde at fjerne forurenende stoffer fra drikkevandet – men metoden er lidt omstændigt.

For at rense vand med denne metode skal du bruge en gryde eller kedel, en skål eller en beholder til at opsamle fugten. Du bør også anskaffe dig et rør, som dampen passerer igennem, og et apparat, der producerer varme.

Når vandet når kogepunktet, bevæger dampen sig gennem røret og strømmer ind i de andre kar. Da forurenede partikler ikke kan forblive i damp, vil vanddråberne ikke indeholde forurenende stoffer og patogener.

Artikler i medierne om forurenet vand i Danmark

Er du interesseret i at læse mere om fundene af bakterier og sprøjtegifte i vores vand, er her et lille udsnit af artikler om emnet:

Beskidt drikkevand i Danmark