Hårdt vand

Hårdt vand indeholder en høj mængde af calcium og magnesium (kalk) – i øvrigt to helt naturlige mineraler i vand. Men jo højere mængde af disse mineraler, jo højere vil det rangere på skalaen over vandhårdhed.

Selvom begge mineraler er afgørende for din og din families sundhed, er calcium og magnesium ikke nødvendige i vandet. Faktisk kan hårdhed i vand være skadeligt for både sundhed og effektiviteten af fx hårde hvidevarer.

Urent vand

Kalkaflejringer og urenheder fra vandet

Når du fx bruger vand til rengøring og husholdning, vil du højst sandsynligt kunne bemærke lyse pletter eller ligefrem en hinde af kalk på dit service, i din brusekabine eller på dit tøj.

Når hårdt vand opvarmes, kan der dannes kalkaflejringer. Og hvis disse bygger sig op, kan det i høj grad skade dine apparaters ydeevne og levetid. Dette inkluderer dine rør og endda din kaffemaskine.
Og for at gøre ondt værre vil dine varmeomkostninger stige, og effektiviteten af ​​dine apparater vil falde.

Hvis dit vand ligger højt på skalaen over vandets hårdhed, vil du også kunne se det på din personlige hygiejne. Hårdt vand kan efterlade en følelse af rester på dine hænder, hud og hår efter vask – Dit hår og din hud vil føles mere tør og ru.

Tegn på hårdt vand

Hvis du altid har haft hårdt vand (som de fleste har), kan det være, at du slet ikke er klar over vandets skadelige påvirkninger. Er du i tvivl om du har brug for at blødgøre dit vand?

  • Film eller pletter på dine tallerkener, apparater og tøj
  • Kalkdannelse omkring vandhaner eller i apparater
  • Kedeligt, fladt hår
  • Tør, kløende hud
  • Et lag af skum på hår og hud ved vask.
Blødt vand uden kalk
Blødt vand

Blødt vand

I modsætning til hårdt vand er blødt vand fri for de skrappe mineraler, der kan skade dit hjem og din krop. Det er med andre ord mere skånsomt for din krop og dit hjem.

Uden calcium og magnesium, kan blødt vand forhindre kalkopbygning i dine apparater og dine rør.
Og det bedste af det hele er, at det fx øger effektiviteten af fx sæbe sammenlignet med hårdt vand, som faktisk nedsætter eller inaktiverer sæbens egenskaber!

Med hensyn til sundhed kan blødt vand nedsætte tørhed og stivhed, som gerne er forårsaget af koldt vejr, lav luftfugtighed og hårdt vand. Du vil også opleve fx silkeblødt hår og blødere hud efter hver vask.

Og næsten vigtigst af alt – Din families sundhed! Fløjlsblødt vand, uden kalk, sprøjtegifte, pesticider og bakterier er bare langt sundere og smager også klart bedre.

Kan jeg selv blødgøre vandet?

Det er op til din vandleverandør at teste og behandle vandets hårdhed og urenhed, før det distribueres ud til dit vandværk. – Men du kan faktisk selv gøre noget for at gøre dit brugsvand silkeblødt og op til 99% renere!

Investerer du fx i et blødgøringsanlæg, vil du opleve en betydelig reducering af urenheder og hårdhed i dit vand, herunder calcium og magnesium (kalk).

Blødt drikkevand