Hvad bruger man pesticider til?

Pesticider bruger man i fx i marken eller i plantagen hvor der dyrkes grøntsager, krydderier, planter og blomster.
Sprøjtemidler- og gifte bruges til at forhindre ukrudt og insekter (skadedyr) i at angribe de produkter som dyrkes.

Ved at dræbe eller forhindre ukrudt, svampe og skadedyr, vil man få langt mere ud af sin produktion og dermed øge høsten uden, at skulle kassere de angrebne produkter.
Denne forøgelse af høst, skaber lavere priser for forbrugeren, samt mulighed for en endnu større produktion for producenten.

Langt de fleste midler som anvendes i dag, er kunstigt fremstillet i laboratorier eller kemifabrikker. Dog anvendes der nogle steder, midler som er udvundet fra planter eller bakterier.

>> Læs artikel om pesticider fundet i tørret oregano

Hvad er pesticider

Hvordan kan pesticider påvirke mennesker og dyr?

Sprøjtemidler i en koncentreret og ufortyndet form vil være meget skadelige for mennesker og dyr. En lang række sprøjtemidler mod ukrudt og svampe er ikke direkte farlige, dog aldrig sunde.

Vi bliver alle dagligt udsat for sprøjtemidler gennem vores kost, dog er det små og fortyndet mængder, som i sig selv ikke gør direkte skade.

Du kan næsten aldrig helt undgå pesticider. Dog hjælper det, at spise økologisk da økologiske landbrug bruger mindre mængder af sprøjtemidler.

Desuden kan du med fordel købe dansk produceret produkter, da vi har meget strenge krav om brug af disse midler.

Pesticider i grundvandet

Desværre opleves cocktaileffekten ofte i vores grundvand, da alle de forskellige sprøjtemidler- og gifte gerne trænger ned i grundvandet, og blandes.

Cocktaileffekten er når flere kemiske midler, som hver for sig måske ikke er så skadelige, blandes og indtages.
Her vil den SAMLEDE mængde af pesticider overstige hvad er helbredsmæssigt er anbefalet.

Forskere fortæller, at selv små mængder pesticider kan virke hormonforstyrrende og at især cocktaileffekten, kan udgøre en stor risiko for mennesker – her især fostre og børn.

Investerer du i et RO anlæg som laver omvendt osmose, vil du kunne fjerne helt op til 99% af alle pesticider, bakterier og kalk, inden du og din familie drikker vandet, eller bruger det til madlavning.

Grundvandet